Safety_01.gif (3940 bytes)Pacific Employers
                                        Advisors to Management

button_PEHomePage_02.gif (3155 bytes)
button_SafetyTopics_02.gif (3170 bytes)
Electrical Safety Quiz #1

* Safety Training Outline *

Electrical Safety Quiz

1. A live wire without insulation or guarding is:


a. Exposed.

b. De-energized.

c. Open.

d. Close.

Answer: a. Exposed.


2. A worker who knows how to avoid the hazards of working on or near an exposed electrical part is:

a. Authorized worker.

b. Unqualified worker.

c. Affected worker.

d. Qualified worker.

Answer: d. Qualified worker.


3. Workers who are not qualified should have a clearance distance of _____ feet between energized 50 kv overhead power lines and themselves:

a. 14

b. 25

c. 10

d. 20 

Answer: c. 10


4. A flexible cord should be inspected for the following defects:

a. Pinched outer jacket.

b. Missing or damaged outer jacket.

c. Damaged insulation.

d. All of the above. 

Answer: d. All of the above.


5. When using portable electric equipment, you should do all of the following except:

a. Remove the ground pin on the plug so the plug matches the two prong receptacle.

b. Use adaptors which do not affect the equipment grounding connections.

c. Remove from service equipment which deformed plugs.

d. Use dry hands to plug and unplug equipment. 

Answer: a. Remove the ground pin on the plug so the plug matches the two prong receptacle.


6. Fuses can be used to open or close a lighting circuit. 

a. Never

b. Always

c. Only in emergencies.

d. None of the above 

Answer: c. Only in emergencies.


7. One safe work practice while working around electrical equipment is: 

a. Wear jewelry.

b. Use conductive ladders.

c. Use insulated tools.

d. Wear keys or keychains on your clothing. 

Answer: c. Use insulated tools.


8. Exposed deenergized parts are parts which have: 

a. Their energy state at zero.

b. No electrical power source attached.

c. Their conductors and parts of the electrical equipment de-energized and locked out and/or tagged out.

d. None of the above. 

Answer: c. Their conductors and parts of the electrical equipment de-energized and locked out and/or tagged out.


9. To alert you of exposed energized parts, you might see the following: 

a. A sign warning of shock hazard.

b. A barricades surrounding the electrical hazard area.

c. An attendant to warn you of the hazard.

d. All of the above. 

Answer: d. All of the above.


10. Flammable materials should be: 

a. Always be stored near electrical equipment that may cause a spark.

b. Not be stored near electrical equipment that may cause a spark.

c. Only stored near electrical equipment when precautions are taken to prevent the development of a hazardous condition.

d. Either b or c. 

Answer: d. Either b or c.


11. Exposed energized parts: 

a. Are enclosed.

b. Are capable of being accidently approached nearer than a safe distance.

c. Are usually insulated.

d. Are always guarded. 

Answer: b. Are capable of being accidently approached nearer than a safe distance.


12. Exposed parts are considered to be energized: 

a. If they are not locked/tagged out.

b. If they are insulated.

c. If they are locked/tagged out.

d. If you can’t see that they are disconnected. 

Answer: a. If they are not locked/tagged out.


13. A qualified person: 

a. Is automatically considered to be qualified to work on all electrical equipment.

b. Must be a licensed electrician.

c. Is familiar with the construction and operation of the equipment and the hazards involved.

d. All of the above. 

Answer: c. Is familiar with the construction and operation of the equipment and the hazards involved.


14. Lockout/tagout: 

a. Must be done by a qualified person.

b. Can be done by an unqualified person.

c. Must be done by a supervisor.

d. Can be done by anyone. 

Answer: a. Must be done by a qualified person.


15. If you are working under unguarded, energized overhead lines: 

a. The clearance distance is 10 feet for voltages of 50 kv or less to ground.

b. The clearance distance is 10 feet plus 4 inches for every 10 kv greater than 50 kv to ground.

c. The clearance distance is always 10 feet.

d. Both a. and b. 

Answer: d. Both a. and b.


16. When a vehicle is intentionally grounded because its elevated parts could possibly come into contact with energized overhead lines: 

a. An employee must stand near the grounding location to warn other people to stay away.

b. A qualified employee must stand near the grounding location to warn other people to stay away.

c. No one is allowed to stand near the grounding location.

d. The grounding location must be locked/tagged out. 

Answer: c. No one is allowed to stand near the grounding location.


17. Portable cord- and plug-connected equipment: 

a. Must be inspected before use on every shift.

b. Should be inspected each morning.

c. Must be inspected annually by a licensed electrician.

d. Only needs an inspection if you notice a problem. 

Answer: a. Must be inspected before use on every shift.


18. When electrical hazard warning signs are posted and a barricade limits entry into an area: 

a. You must use the buddy system to enter the area.

b. A written entry permit must be posted near the space.

c. Non-qualified persons need special permission before they work in the area.

d. The area contains exposed energized parts. 

Answer: d. The area contains exposed energized parts.


19. If you need to use a ladder while working near electrical parts: 

a. Use a conductive ladder.

b. Use a metal ladder.

c. Use a non-conductive ladder.

d. The ladder must be intentionally grounded. 

Answer: c. Use a non-conductive ladder


20. If a circuit breaker trips and deenergizes the machine you are using: 

a. You can just manually re-set the circuit breaker and continue to use the machine.

b. It must be determined that it would be safe to reenergize the circuit before the circuit breaker can be re-set.

c. You must immediately lock out the machine.

d. You must install a new circuit breaker. 

Answer: b. It must be determined that it would be safe to reenergize the circuit before the circuit breaker can be re-set.


* Don't Short Circuit Safety *

We welcome comments about this article, and your requests for future topics.

    If you have a specific topic you would like to see covered here or that you may need for your company, please send an Email to our Tail Gate Safety Topics editor, Dave Miller at demiller@pacificemployers.com or to peinfo@pacificemployers.com. Thanks!

 

DangerBar.gif (1613 bytes)

Copyright 2001 by David E. Miller

DangerBar.gif (1613 bytes)